Huima sai revanssinsa – Aalto-Basket kaatui trillerissä

15.10.2017

Huiman miesten kauan odotettu B-divisioonan ensimmäinen kotiottelu koitti vihdoin sunnuntaina. Vieraaksi saapui Aalto-Basket Espoosta, joka aiheutti viime keväänä äänekoskelaisille kirvelevän tappion nousukarsinnoissa. Ottelu oli jälleen huikea trilleri, mutta tällä kertaa oli Huiman vuoro juhlia voittoa. Pisteet jäivät Äänekoskelle lopulta lukemin 60–58 (29–34).

Voitto ratkesi vasta summerin soittoon, kun helsinkiläisvieraat eivät kyenneet edes yrittämään koria.Muutamaa sekuntia aiemmin vapaaheittoviivalle päässyt Huiman Henry Boyd oli heittänyt ensimmäisen yrityksensä koriin ja toisen ohi.

Ottelu päättyi kihelmöivästi, vaikka kolmannen jakson puolivälissä näytti pahalta. Tuolloin Aallon Sander Stahl vei vieraan vapaaheitolla jo 33–46-johtoon.

Huima kuitenkin jaksoi luottaa tekemiseensä ja vei seuraavat kuusi ja puoli minuuttia peräti 15–0. Ja trillerin lopussa Juha Stenin valmentamaa ryhmää odotti palkinto: kauden avausvoitto.

– Pidimme tempon tarkoituksellisesti ylikovana. Uskoimme, että peli tulee vielä kääntymään meille – mutta viime hetkelle se venyi, Sten huokaili taiston tauottua.

Taustalla oli tieto siitä, että Aalto-Basket oli juuri lauantaina hävinnyt Jyväskylässä JyWeä vastaan.Puolustuksen onnistumisesta kertoo myös lopputulos. Korismatsia ei kovin usein voiteta tekemällä 60 pistettä.

– Mahtavaa, että pystyttiin voittamaan, vaikka heitettiin näin huonosti.

Heittopeli oli tosiaan varsin kehnoa – puolin ja toisin. Aalto ei esimerkiksi saanut koriin yhtään kolmosta 11 yrityksestään. Huima sentään pudotti neljä kolmosta, mutta yrityksiä oli peräti 27. Lisäksi molempien joukkueiden kakkosprosentit jäivät alle 40:n ja vapaaheitoista molemmat joukkueet saivat koriin vain joka toisen.

– Kyllähän meitä jännitti, Sten myönsi ongelman.

Ongelman toinen puoli on siinä, että vauhdikkaan pelitavan seurauksena tulleet heittopaikat olivat laadukkaita. On selvää, ettei näin huonoja heittopäiviä kauden mittaan tule ainakaan kovin montaa.

– Jos jättäisimme tuollaiset paikat käyttämättä, niin emme tule normaalissa viisi–vastaan–viisi-pelissä saamaan yhtä hyviä paikkoja.

Jännitys näkyi hyökkäyspelissä muutenkin. Huima teki pakottamattomia, jopa noloja syöttövirheitä toistuvasti. Menetyksiä kertyi molemmille joukkueille 20, mutta rutinoidun Aalto-Basketin menetykset olivat enemmän Huiman puolustuksen aikaansaannosta kuin omaa kehnoutta.

Menetykset olivat Huimalle kohtalokkaita etenkin avauspuoliskolla, sillä vieraat pääsivät juoksemaan 12 menetyksestä 15 pistettä. Toisella puoliskolla Huima sai vähennettyä menetykset kahdeksaan ja samalla eliminoitua menetysten seuraukset. Aalto hyötyi Huiman toisen puoliskon menetyksistä vain kaksi pistettä.

Sten ei itse päässyt mukaan torstain treeneihin, joissa joukkue oli apuvalmentajiensa Toni Salosen ja Jarmo Räisäsen johdolla tehnyt ihmeitä.

– Toni ja Jarmo laittoivat torstaina puolustuksemme pakettiin, Sten kiitti.

Huiman tehokkaimmat olivat tärkeän pallonriiston pelin loppuhetkillä ottanut Boyd (10/2/4 syöttöä) ja Aallon kovimman korintekijän Oliver Kaistin normaalitehoja heikommaksi paimentanut Joni Pohjonen (10/8/3).

Peliminuutteihin suhteutettuna Kasperi Häkkinen (8/0) onnistui mainiosti. Vain kymmenen minuuttia pelanneen Häkkisen vahva tahtokori aloitti Huiman kirin kolmannella jaksolla. Lisäksi Häkkisen plus–miinus-lukema (9) oli joukkueen toiseksi paras Markus Sannan (10) jälkeen.

Roni Hyvärinen (8/2/3 riistoa) heitti kehnosti, mutta sai silti tärkeitä onnistumisisa. Isossa roolissa olivat myös kokeneet Pena Ranta (8/5) ja Sami Mäntymaa (7/7), vaikka kummankin heittopeli tökki todella pahasti.

Vieraiden tehokkaimmat olivat Kaisti (18/5) ja Matti Hautala (10/13).

Huiman seuraava peli on ensi sunnuntaina Espoossa EBT:tä vastaan.